KAMP

KAMP er et screeningsværktøj, som sammenstiller udvalgte nationale data, beregninger og fremskrivninger, og er især rettet mod miljø- og planmedarbejdere i kommunerne.

Hvad kan værktøjet?

KAMP viser de områder, hvor der er mulige klimapåvirkninger, som der kan være behov for at se nærmere på. Som noget helt nyt kan man i KAMP direkte aflæse, hvor mange bygninger og hvor mange kilometer vej, der potentielt kan blive påvirket af oversvømmelse og den anslåede bygningsværdi, der bringes i fare. En rapportfunktionalitet i KAMP giver endvidere mulighed for en udskrift af relevante data og kort. Værktøjet giver også mulighed for at loade en QGIS-fil, så man kan arbejde videre med de samme datasæt og kortudsnit i sine egne systemer.

Video: Præsentation af KAMP

OBS: videoen er optaget inden den seneste opdatering med udvidet grundvandsfunktionalitet blev tilføjet, og der er derfor enkelte mindre afvigelser i brugerfladen.

KAMP vil på sigt erstatte de eksisterende værktøjer "Oversvømmelseskortet" og "Havvand på land” på klimatilpasning.dk. KAMP er i Q1 2021 blevet udvidet med nye data og kort for højtstående grundvand i en bedre opløsning end det, vi kender fra tidligere kortlægninger Dette har længe været efterspurgt af kommuner og andre aktører, der arbejder med klimatilpasning. Dermed erstatter KAMP det nuværende grundvandskort fra 2012. De nye data og kort for højtstående grundvand udvikles af GEUS i samarbejde med bl.a. Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

Hvornår skal værktøjet anvendes?

KAMP betyder, at miljø- og planmedarbejdere i kommunerne nu får nem adgang til udvalgte klima- og miljø-, plan- og ejendomsdata fra mange forskellige nationale databaser.

Hvad er værktøjets begrænsning?

KAMP er baseret på de nyeste kortlægninger og datasæt, der findes på nationalt plan. KAMP indeholder ikke detaljerede lokale data og modeller - eksempelvis hvordan kloakker og nedsivning kan afhjælpe ved ekstremregn, eller hvordan lokale, allerede planlagte klimasikringsprojekter vil kunne reducere risikoen for oversvømmelse.  Antagelsen er dog ofte ikke langt fra virkeligheden, når vi rammes af de helt store ekstremvejrshændelser. For ved skybrud vil kloakkerne ofte ikke kunne følge med, og efter længere perioder med regn vil jorden blive vandmættet og nedsivning begrænset.

Hvornår skal der vælges et andet værktøj/model/fremgangsmåde?

Værktøjet er baseret på offentligt tilgængelige scenarier og modeller udarbejdet på landsdækkende niveau alene til brug på screeningsniveau og har udelukkende vejledende karakter. Miljøstyrelsen kan ikke gøres ansvarlig for informationerne fra værktøjet, herunder ikke for mangelfulde eller ukorrekte informationer. Data som indgår i værktøjet er produceret af flere forskellige aktører og ikke nødvendigvis med planlægning af klimatilpasning til formål. Under hvert datasæt er link til metadata, hvor brugeren kan læse mere. Formålet med dette værktøj er alene at give brugeren anledning til eventuelle nærmere undersøgelser. Det anbefales derfor enhver bruger at indhente yderligere oplysninger om de faktiske forhold i projektområdet, før brugeren disponerer på baggrund af screeningsresultater fra værktøjet. Miljøstyrelsen kan ikke gøres ansvarlig for brug eller fortolkninger af informationer fra screeningsværktøjet.

Hvem står bag værktøjet?

KAMP er udviklet af Danmarks Miljøportal i samarbejde med Miljøstyrelsen med inddragelse af KL, Erhvervsstyrelsen, Region Midt og en række udvalgte kommuner. Udviklingen af KAMP er finansieret af den fællesoffentliges digitaliseringsstrategis initiativ for klima, terræn og vand og Miljøstyrelsen.

Hvordan ajourføres værktøjet?

Dansk Miljøportal supporterer værktøjet, hvor data trækkes fra forskellige aktører. Data ajourføres derfor forskelligt alt efter, hvilken aktør som bidrager.

Miljøstyrelsen vedligeholder værktøjet med kvartalsvise opdateringer.

Support og kontakt til KAMP

For support til værktøjet kontakt Dansk Miljøportal via dette link:

Indsend en anmodning – Danmarks Miljøportal (miljoeportal.dk)

For kontakt vedrørende udvikling af værktøjet, konkakt Miljøstyrelsen via email klimatilpasning@mst.dk