HIP - Hydrologisk Informations- og Prognosesystem

HIP giver samlet adgang til frie offentlige hydrologiske data og landsdækkende modelberegninger af vandets kredsløb. Data er visualiseret i HIP på ensartet vis for at give et helhedsorienteret billede af de terrænnære hydrologiske forhold. Det gør, at man let kan se, hvordan de hydrologiske forhold varierer over tid frem til i dag, samt hvor og hvornår der er mere eller mindre vand end normalt, samt hvordan de hydrologiske forhold forventes at ændre sig i fremtiden under ændrede klimaforhold.

Hvad kan værktøjet?

HIPdata.dk bruges af offentlige myndigheder, private aktører og borgere til at identificere problemområder og diskutere løsningsmuligheder for klimatilpasning og vandhåndtering. Alle HIP-data kan downloades og hentes frit som webservices fra Dataforsyningen. Udvalgte HIP-data anvendes således i mange andre værktøjer, der er målrettet specifikke brugere og anvendelsesområder indenfor klimatilpasning, risikoanalyser, vandforvaltning, ejendomsvurderinger og planlægning. På HIPdata.dk udstilles det fulde hydrologiske datagrundlag for at give let adgang til hydrologisk information og prognoser, der understøtter klimatilpasning og dynamisk planlægning og forvaltning.

HIP inkluderer både tidsserier og statistiske data (nutid og fremtid), der let kan sammenstilles. Det betyder, at HIP let kan bruges til at se, hvor og hvornår der er mere eller mindre vand end normalt, hvornår på året det terrænnære grundvand står højest, hvorvidt det nærmer sig en statistisk 10-års hændelse eller anden ekstremsituation, eller hvad sandsynligheden er, for at grundvandet står indenfor én meter under terrænet i et givet område.

HIP inkluderer også data om havvandsstand, jordens vandindhold og tværprofildata for vandløb. HIP-data kan også ses i HIP sammen med en række relevante støttelag som fx Klimadatastyrelsen’s terrændata og oversvømmelseskort, der viser muligheder for udbredelse af vand på terræn i forbindelse med ekstremregn eller stigende vandstande i hav og vandløb.

 Video: Præsentation af HIP 

Hvornår skal værktøjet anvendes?

Hipdata.dk skal anvendes allerede i den indledende fase til screening af udfordringer og diskussion af løsningsmuligheder for vandhåndtering på tværs af sektorer. Det kan fx gøres med udgangspunkt i at se på data i HIP for tidligere kendte hændelser, fx for en dag eller periode hvor der var kendte problemer med højtstående grundvand eller oversvømmelser fra vandløb. HIP-data kan bruges til at beskrive situationen og diskutere acceptniveau i forhold til de forventede hændelser i fremtiden. Efter indledende screening og tværfaglige diskussioner kan HIP-data downloades og anvendes til udvikling af mere detaljerede lokale submodeller, der kan bruges til at dimensionere og teste effekten af forskellige løsningsscenarier. Dette kræver ekspertbidrag fra hydrologiske modellører.

Hvad er værktøjets begrænsning?

HIP-modelberegninger er landsdækkende data, der er udviklet til screening, og det kan være nødvendigt at indhente flere lokale data end der ses i HIP for at belyse situationen bedre i et lokalområde. Dette kan vurderes ud fra modelusikkerheden, der kan ses på kort i HIP for hele landet. Fx ses det at usikkerheden for modelleret dybde til grundvand mange steder er større end 2 meter. I gennemsnit for hele landet er modelusikkerheden under 2 meter, og for de mere detaljerede kort i 10 m grid, der viser den mest sandsynlige dybde til grundvandet - sommer og vinter - er usikkerheden i gennemsnit 1,2 - 1,4 m.

Målinger af grundvandsdybde og vandløbsdata ses også i HIP og kan anvendes som supplerende data. Det anbefales at indberette data om terrænnært grundvand til GEUS, vandløbshydrometri til Danmarks Miljøportal og vandløbstværprofildata til SDFI. Så ses data automatisk i HIP og bidrager til at forbedre det samlede datagrundlag for hydrologisk modellering, klimatilpasning og vandhåndtering i Danmark.

Hvornår skal der vælges et andet værktøj/model/fremgangsmåde?

Hvis der vurderes behov for bedre modelberegninger med mindre usikkerhed end der ses i HIP, og det forventes, at det er muligt at lave bedre modelberegninger med brug af lokale data, så anbefales det at downloade og bruge HIP randbetingelser til udvikling af en lokal hydrologisk model. Brug af HIP randbetingelser gør modelområdet datamæssigt sammenhængende med andre modelområder, der baseres på HIP-data. En lokalmodel vil også kunne bruges til at dimensionere og teste effekten af løsningsscenarier. Dette kræver ekspertbidrag fra hydrologiske modellører.

Hvem står bag værktøjet?

HIP er udviklet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2016-2020 i initiativet ”Fælles data om terræn, klima og vand” med KL, Danske Regioner, Miljøstyrelsen og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (nu Klimadatastyrelsen) som de ansvarlige parter, og i et tæt samarbejde med Danmarks Miljøportal, GEUS og DMI. HIP vedligeholdes af Klimadatastyrelsen i samarbejde med GEUS og DMI.

Hvordan ajourføres værktøjet?

HIP videreudvikles i 2022-2026 således, at der vil udstilles dagligt opdaterede modelberegninger og 5-10 dages prognoser for dybden til terrænnært grundvand, vandføring i vandløb og jordens vandindhold. Der arbejdes på at tilrettelægge en opdateringscyklus for historiske modelberegninger og klimafremskrivninger, der er koordineret med IPCC’s 5-7 årige cyklus for vurdering af klimaets tilstand. Hertil vil også anvendes opdaterede historiske data, som vedligeholdes af forskellige myndigheder og anvendes af GEUS til landsdækkende hydrologisk modellering. Målinger og støttelag, der udstilles i HIP, ejes og vedligeholdes af forskellige dataejere. Links til metadata findes i HIP.  

Support og kontakt til HIP

For support og spørgsmål til HIP, send en email til HIP@sdfi.dk.

Det er også muligt at blive medlem af HIP Brugerforum for at få tilsendt nyheder om HIP og invitationer til brugerworkshops. Det giver mulighed for at påvirke udviklingen. Læs mere på Hydrologisk Informations- og Prognosesystems hjemmeside og tilmeld dig HIP Brugerforum.