Ansvar og lovgivning
Klimatilpasning er et fælles samfundsansvar. Her på siden har vi skabt et overblik over ansvarsfordelingen og lovgivningen bag klimatilpasning i Danmark.
Klimatilpasning er et fælles ansvar
Staten har det overordnede ansvar for regulering af klimatilpasning i Danmark, dvs. staten udarbejder love, bekendtgørelser og vejledninger samt koordinerer den nationale indsats på tværs af de statslige myndigheder. Den nationale indsats indebærer alt fra fx forskning om klimaets udvikling i Danmark til kystbeskyttelse langs den jyske vestkyst.
Kommunerne har ansvaret for at planlægge og prioritere klimatilpasningsindsatsen, herunder at kortlægge områder der kan være i fare for oversvømmelse og erosion samt for at meddele tilladelser til konkrete projekter. Kommunen kan også indarbejde klimatilpasning i spildevandsplanen. Spildevandsplanen beskriver, hvordan spildevand og tag- og overfladevand (regnvand) skal håndteres i kommunen og medvirker dermed til at sætte rammen for spildevandsselskabernes arbejde med klimatilpasning.
Kommunen er f.eks. ansvarlig for arealplanlægning, kystbeskyttelse, vandløbsvedligeholdelse og vandløbsprojekter, miljø og naturforhold i kommunen, håndtering af spildevand og tag- og overfladevand, grundvandsbeskyttelsen, drikkevand mv. Det er alle områder, som har betydning for vandkredsløbet. Det er derfor kommunen som sikrer, at der er taget stilling til klimatilpasningsprojekternes indflydelse på vand, natur og miljø.
Kommunen samarbejder ofte med både borgere, erhvervsliv, byudviklere, foreninger og andre aktører for at skabe helhedsorienterede klimatilpasningsløsninger.
Vil du som borger høre mere om, hvordan der varetages klimatilpasningsprojekter i dit lokalområde, skal du kontakte din kommune.
Ansvaret hos spildevandsselskaberne, grundejerne og redningsberedskabet
Spildevandsselskaberne har ansvaret for at gennemføre de planlagte investeringer i klimatilpasning, som er vedtaget i spildevandsplanen.
Grundejerne har som udgangspunkt ansvaret for at beskytte deres ejendom mod skader fra oversvømmelse, herunder oversvømmelse fra hav og grundvand. Det gælder både private og offentlige grundejere.
Påtænker du som grundejer at udføre klimatilpasning af din ejendom, skal du kontakte din kommune, så de nødvendige tilladelser er på plads, inden du igangsætter projektet.
Redningsberedskabet yder hjælp ved ekstremt vejr, hvor der er fare for mennesker, dyr og samfundsøkonomiske værdier. Redningsberedskabet har to niveauer. I første række står det kommunale redningsberedskab, brandvæsenet, som kan assisteres af det andet niveau, Beredskabsstyrelsen, ved omfattende opgaver. Der er yderligere oprettet specifikke stormflodsberedskaber ved Vadehavet og den centrale den af den jyske vestkyst.
Er klimatilpasning vedtaget ved lov?
Der findes ikke en klimalov i Danmark, men der er dog en række love og bekendtgørelser, som beskæftiger sig med de forskellige dele af vandkredsløbet. Derudover skal der, som ved alle typer anlægsprojekter, tages højde for natur- og miljøhensyn.