Klimatilpasning i Danmark

Hvordan arbejder staten med klimatilpasning?

I oktober 2023 lancerede regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) Klimatilpasningsplan 1. 

Med Klimatilpasningsplan 1 har staten igangsat flere nationale initiativer bl.a. vedrørende:

  • Ny lovgivning til at håndtere højtstående grundvand.
  • Vejledning til kommunerne om klimatilpasning i samspil med natur- og miljøhensyn.
  • Kystsikring af den jyske vestkyst og dens kritiske infrastruktur.

Miljøministeriet har til opgave at koordinere den nationale indsats mellem de mange aktører i staten. Aktørerne tæller både ministerier og styrelser, som alle bidrager til den fælles indsats.

Arbejdet med Klimatilpasningsplan 1 er derfor i fuld gang. De forskellige tiltag vil efter implementering løbende blive annonceret i medierne eller i nyheder her på siden. 

Hvordan arbejder kommunen med klimatilpasning?

Kommunerne har ansvaret for at kortlægge faren for oversvømmelse og erosion, for at planlægge og prioritere klimatilpasningsindsatsen samt for at meddele tilladelser til projekter. Kommunerne arbejder således med klimatilpasning i mange forskellige sammenhænge. Du kan få et indblik i nogle af planlægningsopgaverne herunder.

Kommune- og lokalplanlægning

Kommunen er efter planloven forpligtet til at udpege områder i kommuneplanen, der er i fare for oversvømmelse og erosion. Hvis kommunen planlægger byudvikling i et udpeget område, skal kommuneplanen indeholde retningslinjer for afværgeforanstaltninger mod oversvømmelse eller erosion. Når der efterfølgende udarbejdes en lokalplan for området, skal der tages nærmere stilling til behovet og typen af afværgeforanstaltninger.

Regler giver f.eks. kommuner mulighed for at kræve, at en bygherre skal sikre, at der etableres afværgeforanstaltninger i de områder, som i kommuneplanen er udpeget som potentielle oversvømmelses- eller erosionstruede. Reglerne gælder for hele kommunen – både by og land.