Vandforsyning
Kredsløbet, grundvandet, drikkevandet & spildevandet
Hvordan påvirker klimaforandringerne vandforsyningen?
Hvordan påvirker klimaforandringerne spildevandshåndteringen?
Klimaforandringer giver øgede regnmængder. Når det regner kraftigere, end kloaksystemerne kan klare, løber kloakkerne over – såkaldt overløb. På den måde kan der ske opblanding af spildevand fra blandt andet husholdninger med overfladevand fra tage og befæstede arealer. Det urene vand oversvømmer kældre og lavtliggende byområder eller løber ud over terrænet, ind til det finder vej til vandløb, søer eller fjorde og hav.
Kommunernes spildevandsplan
Kommunalbestyrelsen skal ifølge Miljøbeskyttelsesloven udarbejde en spildevandsplan, der beskriver status og planer for hvordan forsyningsselskabet skal håndtere spildevand og regnvand i kommunen. Det er som udgangspunkt spildevandsselskabernes ansvar at sørge for, at spildevand og regnvand bliver bortskaffet - og dermed også at forebygge forurening, som følge af overløb af kloakker ved kraftig regn. Mange forsyningsselskaber har også indført eller arbejder på at indføre varslingssystemer i forbindelse med ekstreme regnsituationer, der overstiger dimensioneringskravet for spildevandssystemet.
Forsyningens ansvar bestemmes af serviceniveau
Klimatilpasning kan indarbejdes i spildevandsplanen, ved at der angives et serviceniveau for kloakkerne. Serviceniveau kan fastsættes, så det enten omfatter nye systemer som etableres, eller så det omfatter både nye og eksisterende systemer. Ved udarbejdelse eller revision af et serviceniveau kan der tages højde for, hvilken prioritering og konsekvenser en klimatilpasningsstrategi/plan medfører.
Serviceniveau
Ved et serviceniveau forstås en angivelse af, hvor ofte vand fra henholdsvis regnvandskloakker og kloakker med en blanding af regn- og spildevand i gennemsnit må forekomme på terræn i mængder, der forvolder skade. Serviceniveauet kan fastsættes i den kommunale spildevandsplan eller kan fastsættes af spildevandsforsyningsselskabet, hvis kommunen bestemmer dette eller ikke har fastsat et serviceniveau i spildevandsplanen.
Klimatilpasning af kloakkerne finansieres gennem borgernes afledningsbidrag
Typisk er det spildevandsselskaberne, der står for at udføre tiltag, der besluttes for at klimasikre kloakkerne. Spildevandsselskabernes udgifter til kloakkerne bliver finansieret gennem grundejeres afledningsbidrag, også kaldet et spildevandsbidrag. Afledningsbidraget går til renovering, drift og udbygning af kloaksystemerne. Derfor er afledningsbidraget også med til at finansiere den nødvendige klimatilpasning.
Spildevandsforsyningsselskaber har monopol på spildevandsafledningen i det lokalområde, de dækker, og er ikke udsat for konkurrence, når størrelsen af borgernes afledningsbidrag fastsættes. Selskaberne er derfor underlagt regler for, hvilke omkostninger de må takstfinansiere.
Oversvømmelser er en kilde til forurening
Kommunens tiltag mod vandet
LAR: Lokal Afledning af Regnvand
Ved LAR reducerer man tilstrømningen af regnvand til kloakken ved i stedet f.eks. at lade regnvandet nedsive, fordampe, forsinkes i bassiner eller blive anvendt lokal, f.eks. til vanding, tøjvask og toiletskyld.
LAR-løsninger kan ofte kombineres med rekreative islæt, f.eks. ved etablering af regnvandsbede i gårdmiljøer eller boligkarreer, eller ved etablering af såkaldte lommeparker, dvs. mindre grønne byrum, der køler byen på varme dage og optager regnvand på våde dage. Grønne tage og permeable belægninger i stedet for asfalt, så vandet kan fordampe, er også LAR.
Kommunen har ansvar
Kommunen er myndighed for tilladelser i langt de fleste tilfælde, hvor der skal udstedes tilladelse til nedsivning eller udledning af regnvand til vandmiljøet. Her er det også myndighedens ansvar at afgørelser om tilladelse bliver truffet på et tilstrækkeligt belyst grundlag. Kommunen kan gennemføre detaljerede analyser af f.eks. jordbundsforhold, konsekvenser ved klimaforandringer, historiske regndata og vandbalancer for et område, inden der f.eks. gives tilladelse til nedsivning af regnvand i byområde.
Regnvand som ressource
Få yderligere kendskab til, hvordan klimaet påvirker vandmiljøet på sektorsiden Natur og Miljø.