Planter og insekter

Planters udbredelse påvirkes af klimaændringer

Klimaændringerne kan påvirke udbredelsen af plantearter, når f.eks. temperatur eller nedbørsforhold ændrer sig. Det gælder alt fra landbrugsafgrøder til skovområder og vilde planter. Stigende temperaturer medfører mildere vintre og længere somre, og det kan få planter og træer til at blomstre og løvspringe tidligere. En længere vækstsæson kan betyde øget udbytte for f.eks. landbruget, men øgede temperaturer og ændrede nedbørsmønstre kan også hæmme væksten af vores hjemmehørende planter.

 

Længere tørkeperioder betyder, at planterne optager mindre vand og dermed også færre næringsstoffer fra jorden. Omvendt kan kraftigere nedbør oversvømme jorden og udvande næringsstofferne. Milde vintre og høje temperaturer øger også risikoen for, at skadedyr og sygdomme overlever vinteren, og dermed lægger yderligere pres på planterne.

 

Nogle arter vil trives under de ændrede forhold, men det er sandsynligt, at arter med nordlig udbredelse kan forsvinde, og arter med sydlig udbredelse kan indvandre, når klimaet bliver varmere. Ændringer i planteudbredelsen og artssammensætningen vil påvirke hele økosystemer, fordi andre arter, der er afhængige af specifikke planter som f.eks. fødegrundlag, også vil skulle tilpasse deres behov eller geografiske udbredelse.

Insekter påvirkes af de højere temperaturer


Med højere temperaturer vil vi se nye, varmekrævende insektarter i Danmark. Nogle af disse vil vi først finde i store byer, hvor temperaturen typisk er lidt højere end i det omgivende land.

Insekter har ikke selv mulighed for at regulere deres kropsvarme og er dermed afhængige af temperaturen i omgivelserne. Derfor rykker insekterne mod nord, da det bliver for varmt i de områder, der ellers har været deres faste levested. Med de stigende temperaturer er norden dermed blevet et mere optimalt levested for mange insekter, såsom sommerfugle og guldsmede. Ikke alle arter har dog mulighed for at rykke sig mere nordpå, da de kan være meget specialiseret. Dette betyder, at de kræver nogle helt bestemte leveforhold for at kunne overleve. 

Blandt insekterne er det registreret, at udbredelsesgrænsen for mange sommerfugle og guldsmede rykker nordpå, og vi kan forvente, at se adskillige nye arter i Danmark i de kommende år. Andre insekter vil kunne nå at få en generation mere i de længere og varmere somre.

Den skiftende udbredelse af insektarter og det øgede antal af generationer kan dog have problematiske konsekvenser for økosystemet. Skadevoldende insekter, som barkbiller eller invasive arter som for eksempel kongeskjoldlusen og fyrrevednematode, kan være med til at påvirke hjemmehørende flora og fauna negativt.

Nogle insektarter kan blive negativt påvirket af de øgede temperaturer, da deres levesteder risikerer at forsvinde. Dette er for eksempel gældende for guldsmedelarver, vårfluer og myggelarver, som lever i områder med lav vandstand. Disse områder risikere at tørre ud, når det bliver varmere.  

Kejserkåbe. Kilde: Colourbox