Padder og krybdyr

Padder og krybdyr påvirkes negativt af fremtidens vejrfænomener 


Vildere og voldsommere vejrfænomener kan have en negativ effekt på padder og krybdyr, både ved at ødelægge deres levesteder og ved at påvirke deres formeringscyklus. 

Padder og krybdyr er vekselvarmere, hvilket vil sige, at deres kropstemperatur er afhængige af den omgivende temperatur. Dyrene kan derfor blive overophedet, og deres kroppe kan tage skade når temperaturen stiger. 

Padders og krybdyrs æg er meget følsomme over for temperaturændringer. For eksempel kan pludselig sen frost være katastrofal for æg lagt tidligt på grund af varmere forår. Lange tørkeperioder, som udtørrer vandhuller i længere tid, kan være et stort problem, da mange krybdyr og padder kræver våde områder for at yngle. 

Vandhuller kan også blive varmere og mere lavvandede. Det udsætter dyrene for øget ultraviolet bestråling, der kan forårsage mutationer og forstyrre paddernes formering.

Klimaændringerne vil også kunne betyde, at Danmark vil kunne være levested for flere arter af padder og krybdyr, som i dag lever syd for os. Padder og krybdyr har imidlertid vanskeligt ved at spredes i kulturlandskabet, og indvandring af nye arter vil sandsynligvis være begrænset. Vi skal derfor ikke umiddelbart forvente, at den danske krybdyrfauna får flere nye arter indvandret fra syd.

Nedgang i populationen af løgfrø

Over de seneste år har man set en drastisk nedgang i populationen af løgfrø. Denne nedgang menes at skyldes manglende levesteder og eutrofiering af de vandhuller, som den yngler i. Klimaændringer vil i de fleste tilfælde forstærke effekten af eutrofiering. I vandhuller som er stærkt eutrofieret, er det blevet fundet, at løgfrøens yngel har svære ved at overleve. 

Den voksne løgfrø graver sig ned om dagen, for at beskytte sig selv. Hvis der bliver for tørt og varmt, selv om natten, vil løgfrøen dog forblive gravet ned og ikke komme op for at finde føde. Den kan derfor risikere at dø af sult i deres huller.