Invasive arter

Invasive arter kan få bedre udbredelsesmuligheder

Klimaforandringer giver ændrede vilkår for mange plante- og dyrearter, og det kan også betyde bedre livsbetingelser og udbredelsesmuligheder for invasive arter. Invasive arter er arter, der er kommet hertil med menneskers hjælp, og som udkonkurrerer naturligt hjemmehørende arter. Invasive arter kan medføre problemer og vil ofte være svære at begrænse, da de ikke har naturlige fjender.

Stillehavsøsters har etableret sig i Vadehavet og Limfjorden

Stillehavsøsters blev introduceret til havbrug i den tyske del af Nordsøen i 1964. De er normalt hjemmehørende i Japan og Sydøstasien, og pga. den koldere vandtemperatur i Nordsøen spredte østerslarverne sig ikke fra havbrugene.

Klimaændringer har fået havtemperaturerne i Nordsøen til at stige, og fra 1990 har stillehavsøsters etableret sig i de relativt varme vande i Vadehavet og Limfjorden.

Der er flere problematikker forbundet med tilstedeværelsen af stillehavsøsters, heriblandt at den konkurrerer med blåmusling om plads og føde. Blåmuslingerne er fødegrundlag for mange fugle, og fødekæden påvirkes derfor, når bestanden af blåmuslinger går tilbage.

Sortmundet kutling har spredt sig til Østersøen

Sortmundet kutling er naturligt forekommende i bl.a. Sortehavet, hvorfra den har spredt sig via menneskeskabte kanaler og ballastvand til Østersøen. Den foretrækker varmere vand, men kan tolerere temperaturer mellem 0 og 30°C. Samtidig kan den også tilpasse sig forskellige saltkoncentrationer, selvom den primært ses i fersk- og brakvand.

Den konkurrerer om plads og føde med flere hjemmehørende fiskearter, og dens prædation på rejer, snegle og muslinger ændrer sammensætningen af vores indre farvande.