Klimatilpasning af din virksomhed
Sådan klimatilpasser du din virksomhed
Processen for at tilpasse sig klimaforandringerne handler om at identificere udfordringer, udføre risikoanalyser og indføre de rette løsningsmuligheder. Vi har samlet en beskrivelse af procestrinene herunder med gode råd til at komme i gang.
Skab overblik over potentielle udfordringer
Klimaforandringer kan påvirke din virksomhed på mange måder. For den enkelte virksomhed vil der også kunne være konkurrencemæssige fordele ved at forudse udviklinger og tage de nødvendige forholdsregler på tidspunkter, som både i relation til ydre forhold og virksomhedens egne investeringsplaner er optimale. Gør jer klart, hvorfor det er vigtigt for jer, formulér jeres mål - og sørg for, at der bliver samlet en kompetent organisation om opgaven.
Tjeklisten "Muligheder og trusler som følge af klimaforandringer", som du finder link til nedenfor, er et værktøj som kan hjælpe jer med at afdække de risici, der er relevante for din virksomhed.
Risici for landbrugsproduktionen
Der kan være en stor økonomisk gevinst at hente, for det er ofte langt smartere at forebygge og gøre sin produktion robust frem for at opleve skaderne ved ekstremt vejr. Brug guiden Klimaklar Landbrug til at se nærmere på, hvordan klimaforandringerne kan skabe udfordringer for landbrugsproduktionen.
Risici for skader på kontorbygninger, lager og anlæg
De umiddelbare og mest direkte udfordringer knytter sig til klimarelaterede skader på virksomhedens bygninger, lager og produktionsanlæg.
- Lettest og billigst beskytter man virksomhedens bygninger og anlæg ved at tage højde for klimaforandringerne, allerede når man planlægger og opfører dem. Disse overvejelser bør derfor indgå i planlægningen af ethvert nybyggeri, når man renoverer eksisterende - eller i øvrigt omlægger sin produktion eller forretningsmæssige aktiviteter.
- Når det gælder eksisterende bygninger og anlæg, kan guiden Klimaklar Virksomhed hjælpe jer med at indkredse de risici, der kan være relevante i forhold til at beskytte jeres faciliteter mod effekterne af ekstreme vejrsituationer.
- Har jeres virksomhed tidligere været udsat for eksempelvis oversvømmelser ved skybrud, stormflod eller længerevarende regn, har I selv et godt erfaringsgrundlag at trække på - ikke blot i vurderingen af jeres sårbarheder, men også som grundlag for cost-benefit-analyser, som kan være med til at afdække rentabiliteten af mulige tilpasningsforanstaltninger.
Forretningsmæssige risici
Klimaforandringerne kan påvirke jeres forretning på mange andre måder end ved at forvolde fysiske skader på bygninger og faciliteter.
For mange virksomheder vil der ligge direkte og indirekte forretningsrisici i de relationer, som virksomheden indgår i. Markedsforhold, produktionsprocesser, kritiske leverancer, logistik, finans- og medarbejderforhold rummer hver især mangeartede og komplekse risici, der bør overvejes og analyseres.
Nogle af disse problematikker kan formentlig med fordel adresseres på brancheniveau. Landbrugssektoren, byggeriet, transport og forsikring er eksempler på erhvervssektorer, for hvilke klimaforandringerne ændrer grundlæggende vilkår og rejser fælles udfordringer.
Brug risikoanalyser
Klimaforandringerne følger ikke en lineær udvikling, og det kan være svært at vurdere, hvornår man bør agere i forhold til en given risiko.
En risikoanalyse sammenholder sandsynligheden for en hændelse med konsekvensen af hændelsen. Dermed får man en differentieret vurdering af, hvilken effekt en given løsning har, og hvilke investeringer der bedst betaler sig.
Brug derfor risikoanalyser til at vælge mellem forskellige løsningsmuligheder.
Overvej løsninger på flere niveauer
Klimatilpasning kan foregå på mange niveauer, fra store infrastrukturprojekter til simple low-tech løsninger og ændret adfærd. De kan omfatte både ledelsesmæssige og tekniske tiltag. For at få overblik over virksomhedens handlemuligheder, kan det være fornuftigt at anskue problematikken på forskellige niveauer:
- Strategisk niveau (fx profilering af virksomheden, omstilling af processer, leverandører eller marked)
- Taktisk niveau (fx beredskab mod storme, skybrud og stormflod)
- Permanente løsninger (fx solafskærmning på bygninger)
- Fleksible løsninger (fx system til hurtig reetablering af produktionen efter en vandskade)
Ved cost-benefit vurderingerne af de forskellige muligheder bør man medtænke, om løsningerne samtidig giver andre gevinster - som fx reduceret CO₂-udledning, ressourcegevinster, bedre arbejdsmiljø eller en ny bæredygtig, grøn profil.
Husk forsikringen
Undersøg om virksomheden er tilstrækkeligt forsikret mod klima- og vejrrelaterede skader og hvilke forhold, der kan påvirke skadeserstatningen.
Hvis virksomheden er sårbar over for produktionsstop og driftsforstyrrelse, bør I måske overveje at tegne en ’all risk’ forsikring.
Læs mere under Forsikring om hvilke skader, der typisk er dækket af almindelige forsikringer, og hvad forsikringsselskaberne og Stormrådet forventer, at man gør for at begrænse eventuelle skader.