Nye beregninger viser, at den værst tænkelige stormflod der kunne ramme hovedstadsområdet i dag, vil være mellem 2,9 meter og 3,9 meter over den normale vandstand. Dog i fremtidens klima med medregnet stigning af havniveauet, vil den maksimale vandstand under en lignende ekstrem stormflod i år 2125 være 4-5 meter over normal vandstand.
Disse nye beregninger kommer fra en nylig offentliggjort delrapport, der indgår i en forundersøgelse af stormflodssikring af hovedstadsområdet, lavet i samarbejde mellem Kystdirektoratet og DMI.
Disse beregninger er lavet ud fra historisk data, der beskriver fysiske forhold i Østersøen samt de faktorer, der var drivende for stormfloden i 1872, der er den største stormflod målt i nyere tid.
Samtidig er der taget højde for de igangværende klimaforandringer, der kan komme til at påvirke fremtidens stormfloder. Dette inkludere usikkerheder i forhold til forekomster af ekstreme vinde og storme. Beregninger har netop taget udgangspunkt i et af FN's Klimapanels høje udledningsscenarier, hvor der skal tages højde for større usikkerheder og risiko.
Beregningerne kommer til at lægge grundlag for den næste arbejdsgruppes formål, at planlægge og udarbejde specifikke kystsikringsanlæg i hovedstadsområdet, da der også skal tages høje for hvilken del af hovedstadsområdet der påvirkes og fra hvilken retning stormfloden kommer fra. Det vil sige, at der kan opstå markant forskellige maksimale vandstandsniveauer i Øresund og Køge bugt under stormfloder.
Læs mere om beregningerne og delrapport 1 her.