Havspejlsstigningers påvirkning på kystnaturen

En metodebeskrivelse af havspejlsstigningers påvirkning på kystnaturen

De forventede havstandsstigninger vil påvirke kystområderne i Danmark og kan medføre, at kystnære naturtyper kommer under pres eller forsvinder som følge af permanent oversvømmelse. Kystnaturtyperne er særligt sårbare over for klimaforandringernes konsekvenser, herunder øget erosion som følge af etablering af diger og anden kystbeskyttelse, højere vandstand og kraftigere storme, samt fænomenet ’coastal squeeze’. Dette omhandler de situationer, hvor kystnaturen kommer i klemme mellem stigende vandstand og kystbeskyttelse eller anden intensiv udnyttelse af landområderne. Klimaforandringer betragtes som en af flere væsentlige trusler mod den biologiske mangfoldighed.

En kortlægning af påvirkningen fra fremtidige havvandsstigninger og stormfloder kan tydeliggøre konsekvenser af klimaændringerne på et længere sigt end der sædvanligvis arbejdes med i planlægning og naturforvaltning. Risikoanalyser, bl.a. kendt fra klimatilpasningsplanerne, kan anvendes som model for en kortlægning og analyse af sammenhængen mellem klimaændringer og naturforholdene, ved at sammenholde faren for oversvømmelse med udbredelse og sårbarheden af naturtyperne. Dermed er der basis for at inddrage effekten af havvandsstigninger på naturområder og den biologiske mangfoldighed i arealplanlægningen med et længere sigte end der sædvanligvis arbejdes med i naturforvaltningen.

Metode til kortlægning af havspejlsstigningers effekt på kystnaturen

Trin 1: Naturens udbredelse og sårbarhed i kystområdet

Trin 2: Udbredelse og sandsynlighed for oversvømmelse i kystlandskabet

Trin 3: Beregning af oversvømmelsestruet natur

En analyse kan vise, hvor det vil være optimalt at koncentrere indsatsen om at skabe ny natur, dvs. hvilke arealer, som bør udlægges til et klimasikret naturnetværk. Her kan vælges forskellige strategier. Man kan vælge at udlægge areal til helt nye strandengsområder, hvis der mistes strandeng, eller man kan udlægge nye arealer i nærområdet til de nuværende mest værdifulde strandenge. Begge indsatser vil være vigtige, men især sidstnævnte har særlig betydning for bevaring af sjældne arter, der kun findes på få lokaliteter.

For at kunne målrette indsatsen mod de områder, hvor naturværdien er størst i dag, er det nødvendigt at kende områderne og at kunne værdisætte dem. Man kan anvende den 5-delte naturtilstandsskala, som bruges ved § 3-registrering og Natura 2000-kortlægning. Det vil også være nærliggende at bruge de digitale naturkort.

I tabel 1 vises et eksempel på en værdisætning, baseret på sårbarhed overfor oversvømmelse. Tabellen er et tænkt eksempel på, hvordan en sådan værdisætning kan se ud. Der er her anvendt et scoresystem, der går fra +2 (meget positiv effekt) til -2 (meget negativ effekt). Natura 2000-områder, som indeholder naturtilstandsvurderinger, kan tilføjes ekstra sårbarhed ved at gange en faktor for tilstandsklassen på sårbarheden.

I Natura 2000-områder kan der være behov for at skabe strandenge lokalt, i nærheden af de områder, hvor der går strandeng tabt, for at bevare det samlede areal af naturtypen. Herudover er det vigtigt, at der ikke kun fokuseres på tiltag i kerneområderne, men at der også sikres tilstedeværelse af natur mere bredt. For at kunne udlægge områder, hvor naturværdierne går tabt, laves et kort, der viser de naturområder, der forventes at blive permanent oversvømmet.

Det beregnes, hvor mange ha, der forsvinder (se eksempler i tabel 2 og 3), og der udlægges ideelt set et tilsvarende areal på egnede områder i forbindelse med eksisterende strandenge, hvor det forventes at kunne lade sig gøre at skabe strandeng med det fremtidige havvandspejl og den fremtidige hydrologi. Kort med højdekurver, historiske kort, jordtyper og kort med arealer, der bliver midlertidigt oversvømmet, kan hjælpe til med at identificere de mest oplagte områder.

Hvad kan man gøre i beskyttet natur?

  • Udvide arealet med beskyttet natur
  • Udvide repræsentationen af arter og naturtyper i de beskyttede områder
  • Forbedre forvaltningen af eksisterende beskyttede områder for at gøre dem mere robuste 
  • Gennemføre naturgenopretning for at øge robustheden 
  • Beskytte korridorer, refugier og trædesten mellem områder 
  • Forvalte økosystemets funktion i stedet for at fokusere på enkeltelementer 
  • Forbedre arternes spredningsmuligheder 

Principper for planlægning af ny natur